Heraldik

Den lokale greven har låtit arrangera en tornering och en av spelarna, vars karaktär är riddare, har valt att anmäla sig. Han har varit ambitiös och gjort ett heraldiskt vapen åt sin karaktär. Dock har spelledaren inte riktigt hunnit med att göra heraldiska vapen till alla de andra riddarna som valt att delta i torneringen. I torneringen deltar, förutom spelaren karaktär, ytterligare 15 riddare. En del av dem är från omgivande baronier och riddarskap, medan andra har rest långväga för en chans att delta i torneringen och vinna pris och ära. Bland de deltagande finns grevens äldste son och den mystiske häckriddaren av den svarta skölden, men de övriga saknar ännu sköldmärken.

Här följer ett gäng slumptabeller för att lösa problemet med att snabbt slumpa fram ett flertal heraldiska vapen. Välj om du vill att sköldmärket ska bestå av skärningar, häroldsbilder eller allmänna bilder och slå sedan för vilken tinktur/färgsättning skölden ska ha.

Jag vart inspirerad till att göra en egen heraldisk modul när jag i början av 2013 läste ett inlägg på bloggen Nor Bannog, som går att finna här: http://norbannog.blogspot.se/, där de hade gjort en grundläggande modul för förenkel heraldik. Detta sporrade mig till att göra en större och mer djupgående modul. Efter en del fördjupande efterforskning i ämnet insåg jag att jag tagit mig vatten över huvudet. Min dåvarande modul var så stor och klumpig att den knappt gick att få flöde i, eftersom heraldik är ett gigantiskt ämne med ett nästan oändligt antal möjliga utfall, trots att den begränsas av strikt reglerade begränsningar i hur man kan och ska formge vapenbilder och sköldmärke. Detta som följer är en grov förenkling som jag hoppas ska gå att använda.

Heraldik 1

Heraldik 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: